De plastiek crisis al nu aan een tijd bezig. Overheden zijn volop aan het overleggen hoe wij duurzamer kunnen omgaan met de middelen waar wij over beschikken. Niet alleen is plastiek slecht voor het milieu maar ook voor onze gezondheid. Ondertussen zijn er al microplastiek deeltjes gevonden in ons lichaam. Het blijft toch iets om ons zorgen over te maken.

Wat wij moeten doen gaat verder dan het verbruiken van drinkflessen, drinkrietjes verbieden en het verwijderen van plastieken zakken in supermarkten. Hier zijn een aantal extra suggesties:

Recyclage kwaliteit – niet enkel kwantiteit.

Recyclage normen zijn voornamelijk gebaseerd op hoeveelheden in plaats van de kwaliteit van de gerecycleerde producten. Tijdens zo een proces gaan er altijd grondstoffen verloren en wordt er gewerkt met onzuiver materiaal.

Het plastiek dat binnenkomt is vaak niet 100% zuiver, hier zit eventueel nog wat papier in vuil of stof. Door nationaal samen te werken aan normen voor het aanleveren van recycleerbare materialen kunnen wij instaat zijn om een hogere zuiverheid van gerecycleerde producten te produceren.

 

 

 

 

 

 

Stoppen met inzamelen van producten gewoon omdat het moet.

Zowel inzameling van recycleerbare producten als het verwerkingsproces loopt niet altijd consequent. Niet alle materialen die opgehaald worden gerecycleerd. Door te stoppen met het inzamelen van producten die niet herbruikt kunnen worden zorgen kan je ervoor zorgen dat mensen bewuster omgaan met welke verpakkingen ze kopen.

Aanzetten tot gebruik van gerecycleerde producten.

Niet alleen gebruikers maar ook fabrikanten moeten meer aandacht besteden aan het recycleren van producten. Door campagnes op te zetten en het ondersteunen van deze processen kan het herbruiken van producten in een stroomversnelling geraken. Om dit te forceren kunnen overheden meer belastingen leggen op niet gerecycleerde producten en subsidies voorzien voor de bedrijven.

Fabrikanten dragen bij.

Het begint allemaal bij het ontwerpen van een product. Als er ook in dit stadium gedacht wordt aan een manier om het product een 2de leven te geven dan kunnen wij de afvalberg sneller verkleinen. Het verbieden van niet herbruikbare materialen kan het proces versnellen. Bedrijven zullen zich dan snel moeten aanpassen om mee te kunnen groeien. Momenteel hebben wij nog een lange weg te gaan voordat alles 100% opnieuw gebruikt kan worden.